Monday 8 November 2010

CARA MEMBUAT UMAI (SUSHI SARAWAK)

posting kali ni adalah resepi sushi dari sarawak...aku katakan sushi, kerana tidak perlu dimasak....sedap dihidangkan bersama nasi putih dan lauk yang lain....cara menyediakannya juga amat mudah...ini resepi umai dari mak saudara suami...Ngah....terima kasih Ngah...

bahan-bahan yang diperlukan....

Ikan kembung (2 ekor)
Perahan Jus Limau nipis (2 biji)
Cili merah (2 biji)
Cili padi (5 biji)
Bawang besar (1 biji)
Lengkuas 2 inci (dihiris halus)
Garam dan serbuk perasa


1. Ikan kembung yang telah dicuci dan dibersihkan, buang tulangnya. Hiriskan.
2. Masukkan jus limau nipis. Limau ini sebagai agen untuk memasakkan ikan tadi...kalau nak lagi banyak pun boleh, terpulang kepada citarasa.
3. Masukkan hirisan cili merah.
4. Masukkan cili padi yang telah ditumbuk, supaya lebih terasa kepedasannya.....
5. Masukkan hirisan bawang besar.
6. Masukkan hirisan lengkuas
7. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
8. Gaulkan. Sedia untuk dimakan.....kalau dibiarkan seketika lagi sedap, biar mesra.....
Selamat mencuba.......

1 comment:

  1. suka makan umai masa gi sarawak dulu tp tak sanggup makan buatan sendiri..:):) fresh ke ikan kembung KL nih...??

    ReplyDelete